Żywność modyfikowana genetycznie: Czy jest bezpieczna?

Żywność modyfikowana genetycznie: Czy jest bezpieczna?

Czym są genetycznie zmodyfikowane produkty żywnościowe? Czy GMO jest bezpieczny? Jeśli nie mieszkasz pod dachem, jest duża szansa, że pytania te zwrócą na ciebie uwagę w ciągu ostatnich kilku lat. Chociaż badania nad GMO trwają bardzo długo, istnieje wiele badań naukowych i dowodów sugerujących, że żywność zmodyfikowana genetycznie nie jest niczym innym, jak tylko żywnością niebezpieczną. Chociaż artykuł ten nie ma na celu pełnego omówienia wszystkich konsekwencji i zagrożeń dla zdrowia związanych z żywnością GMO, mam nadzieję, że pokażę państwu, dlaczego przynajmniej powinniście uważać na oświadczenia, że GMO są bezpieczne. Przekażę również wiele informacji i badań, które sami możecie przeczytać, aby dojść do własnych wniosków.

Czym jest żywność genetycznie modyfikowana?

GMO, czyli organizm zmodyfikowany genetycznie, jest zwierzęciem, rośliną lub bakterią, której skład genetyczny uległ zmianie.

Nie mówimy tu o hodowli krzyżowej czy innych praktykach rolniczych, które mają miejsce od tysięcy lat. Mówimy tu o modyfikacji genu. Zwolennicy GMO twierdzą, że modyfikacja ta ma na celu poprawę jakości organizmu. Ale nie wszyscy są przekonani, że żywność modyfikowana genetycznie jest bezpieczna, w tym ja.

Dlaczego GMO NIE jest bezpieczne:

1. Genetycznie modyfikowana żywność jest po prostu zbyt nowa.

Istnieje powód, dla którego wiele krajów wprowadziło zakaz stosowania żywności zmodyfikowanej genetycznie. Pierwszą genetycznie zmodyfikowaną roślinę wyprodukowano dopiero w 1983 roku. Stany Zjednoczone zatwierdziły komercyjny marketing żywności GMO dopiero w 1994 roku. To około dwadzieścia lat. W tak krótkiej historii, kto tak naprawdę może poznać długoterminowy wpływ GMO na nasze zdrowie? Jednak zamiast przyjąć podejście „bezpieczniejsze”, nasz kraj dał tym głównym firmom produkującym żywność i nasiona prawo do eksperymentowania z naszym zdrowiem.

2. Genetycznie zmodyfikowana żywność jest wszędzie.

Czy wiesz, że ponad 90% wszystkich soi uprawianych w USA jest genetycznie modyfikowanych? A może 85% całej kukurydzy jest również genetycznie modyfikowana? Statystyki te stają się jeszcze bardziej przerażające, jeśli weźmie się pod uwagę, że kukurydza i soja przedostają się praktycznie do wszystkiego. Producenci żywności w Ameryce oszacowali, że aż 80% przetworzonej żywności w Stanach Zjednoczonych zawiera składniki genetycznie zmodyfikowane. Obejmuje to płatki śniadaniowe i inne produkty, które mogą być opatrzone etykietą „naturalne”. Oprócz kukurydzy i soi, olej bawełniany i rzepakowy należą również do żywności konwencjonalnie uprawianej, która jest najprawdopodobniej genetycznie modyfikowana.

Straszne, prawda?

3. Żywność zmodyfikowana genetycznie nie jest oznakowana.


Czy żywność zmodyfikowana genetycznie jest bezpieczna? Dowiedz się, dlaczego musisz zająć stanowisko przeciwko GMO. Jeśli jesz dużo żywności przetworzonej możesz mieć trudność z unikaniem żywności genetycznie zmodyfikowanej. Ale poza tym, że jesteśmy w stanie znaleźć bezpieczną żywność, ten problem nieetykietowania staje się poważnym problemem związanym z wolnością.

Powiązane posty

Napisany przez karim | 27 sierpnia 2018
Ukryte toksyny w domu: poszukaj i zniszcz!
Zwracając tak dużą uwagę na prawidłowe odżywianie, aktywność fizyczną i poszukiwanie bardziej naturalnych sposobów życia, często zaniedbujemy jedno poważne zagrożenie dla zdrowia, które czai się w naszych domach: toksyczne chemikalia....